Avsnitt 44: “Hitta hållbara energikällor med hjälp av AI”

2019-03-14

Hitta hållbara energikällor med hjälp av AI

Maria Sundvall, Sverige VD på Equinix.

Veckans AI-podden gäst är Maria Sundvall, VD för Equinix. Maria börjar med att berätta om pågående AI-teknologi som fångat hennes intresse såsom AlphaGo zero och det arbetet som berör sökandet efter hållbara energikällor där fysiker tar hjälp av data och maskininlärning för att lösa problemet. Maria diskuterar olika former av intelligens som uppfyller olika behov, och där intelligens begreppet kan ha olika betydelser.
.
I detta avsnitt berättar Maria om de projekten där Equinix tillämpar AI. Det första projektet handlar om att göra Equinix datacenter mer energieffektiva. Detta bygger på ett rekommendationssystem som lär sig hur värmeutvecklingen i olika datacenter ser ut och på så sätt optimera resurserna så att man lägger mer energi på att kyla vissa delar av datacentret som är mer aktiva än andra. Ett annat projekt är hur man inom flygplansindustrin samlar data genom olika sensorer för att kunna förutspå felen innan de uppstår, så kallad predictive maintenance.
.
Det tredje projektet handlar om att låta sensorer på tåg samla en massa data så att man förutsäger fel på olika komponenter innan dessa inträffar. Detta har lett till ändrade betalmodeller där kostnaden är proportionell mot tiden en komponent håller! Detta är fantastiskt då man på så sätt uppmuntrar hållbarhet och kvalitet. Maria berättar om fler spännande exempel under detta avsnitt.

AI-poddens Ather Gattami gästas av Maria Sundvall, Sverige VD på Equinix.
Soundcloud
Spotify