Två män pratar om artificiell intelligens med AI-Podden podcast

Avsnitt 54: “Data-minig är som borrning för att hitta olja”

2019-05-30

Data-minig är som borrning för att hitta olja

Jani Turunen, AI lead på Solita.

Veckans gäst är AI-podden med Jani Turunen från Solita i Finland. Jani delar med sig av sin erfarenhet att tillämpa AI för att lösa nya problem.
.
Jani berättar om sin roll på Solita som handlar om att utbilda kollegor internt inom vad som går och inte går att göra med dagens AI teknologi för att  adressera kunders behov samt förväntningar. Jani Turunen ger några exempel på möjliga lösningar som är möjliga med hjälp av AI samt områden där AI-tekniken inte är mogen än. Dessa delas upp i s k “narrow AI” samt “general AI” där Jani förklarar skillnaden mellan dessa.
.
Jani Turuen berättar även om olika bolags AI-resa där han lägger vikt på förståelse av datat och dess värde samt vad det kan generera för vinster, vilket kan vara av att dilemma. Lösningen på detta dilemma är att starta smått med ett litet projekt som demonstrerar värdet av AI-lösningen. Vi gör en jämförelse mellan utforskningen av värdet av data med olja, där kostnaden för att hitta nya oljefält går upp mot en halv miljard kronor med en risk att man inte hittar olja, men när man väl hittar det så kan man få tillbaks pengarna mångfaldigat.

Två män pratar om artificiell intelligens med AI-Podden podcast
AI-poddens Ather Gattami gästas av Jani Turunen, AI lead på Solita.
Soundcloud
Spotify