en flicka och en man brätter om AI skulle kunna lösa universums mysterier och Brexit

Avsnitt 69: AI skulle kunna lösa universums mysterier

2019-09-26

AI skulle kunna lösa universums mysterier

Senaste nyheterna om AI

“Det är som att lära ut bildigenkänningsprogramvara med massor av bilder på katter och hundar, men då kan det känna igen elefanter.”
.
Så har forskare beskrivit det häpnadsväckande resultatet av ett AI-system, som de har kallat “Deep Density Displacement Model” (D3M), som lärde sig simulera universum (inom fördefinierade ramar), men lyckades även simulera fenomen det inte borde känna till eftersom man inte matat D3M med information som är nödvändig för att kunna simulera dessa fenomen. Detta överraskande resultat är inte bara intressanta för fysiker, utan även för datavetare som kan studera D3M för att förstå AI bättre.
.
I veckans avsnitt berättar vi även om hur den brittiska polisen övervakar hundratusentals Twitter-inlägg relaterade till Brexit varje dag. Det är en del av ett pilotprojekt för att förutsäga toppar i hatbrott i början av den 31 oktober, då Storbritannien ska lämna Europeiska unionen.
.
Den samlar Twitter-inlägg från hela Storbritannien och använder AI algoritmer för att upptäcka tal som till exempel är rasistiskt, antisemitiskt eller riktat mot människor från vissa länder eller med funktionshinder.
.
Vi pratar även om de dolda kostander för automatiserat tänkande på gott och ont, samt jämför med medicin bland annat.

 

en flicka och en man brätter om AI skulle kunna lösa universums mysterier och Brexit
AI-poddens Ather Gattami i samtal med Anna Ringborg
Soundcloud
Spotify