Avsnitt 66: “Bernie Sanders, ansiktsigenkänning & fake news”

2019-09-05

Bernie Sanders, ansiktsigenkänning & fake news

Senaste nyheterna om AI

I veckans avsnitt pratar vi om det senaste som hänt inom AI-världen med slagsida åt nyheter från USA.

Den amerikanske presidentkandidaten Bernie Sanders kräver förbud mot användning av programvara för ansiktsigenkänning, som används för att förutsäga vilka brottslingar som riskerar att begå nya kriminella handlingar. Sådana system används redan idag av polis och domare i USA för att vägleda vid beslut trots bevis på att programvarorna kan vara partiska – inte minst när det kommer till färgade människor. Bland annat har San Francisco och Oakland utfärdat lokala förbud mot användningen av sådana tjänster.

En annan nyhet från det stora landet i väst är Grover som är en AI-modell som skapats av Allen Institute for Artificial Intelligence och University of Washington. Mjukvaran kan generera falska nyheter baserade på en enda rubrik som skrivs in. Falska nyheter som till utseende och till viss del även innehåll ser trovärdiga ut. På lång sikt tror forskare att verktyg som Grover kan hjälpa till att förhindra spridningen av skadliga falska nyheter.

Lyssna på avsnittet för fler nyheter om den senaste utvecklingen!

 

AI-poddens Ather Gattami i samtal med Anna Ringborg
Soundcloud
Spotify