En flicka och en man brätter om Sofistikerad AI

Avsnitt 71: Sofistikerad AI och rekommendationssystemens baksida

2019-10-10

Sofistikerad AI och rekommendationssystemens baksida

Kan AI uppnå en allmänmänsklig intelligens eller har vi bara hittat en pusselbit av helheten?

I veckans avsnitt av AI-podden pratar Ather Gattami och Anna Ringborg om att bygga AI som vi kan lita på. Djup inlärning har blivit en riktig hype som sträcker sig över alla branscher och har spelat en viktig roll för utvecklingen av artificiell intelligens. Men finns det en övertro på att tekniken kan uppnå en allmänmänsklig intelligens?
.
Rekommendationssystem har varit och är ett mycket effektivt sätt för olika plattformar och mediehus att hålla kvar sin publik oavsett om det gäller läsare, tittare eller lyssnare. Youtube är inget undantag och hela 70 procent av videoplattformens tittare matas till klippen via just rekommendationssystem. En riskfaktor med metoden är att extremt innehåll som får många klick och visningar premieras. Just nu experimenterar YouTube med sin algoritm för att försöka minimera förstärkningen av extremt innehåll samtidigt som de vill behålla besökaren på sin hemsida.
.
Fake news är ett återkommande ämne i podden och denna vecka pratar Anna och Ather om Google som använder deep fakes, för att upptäcka just deep fakes. De pratar även om våra smarta hemprylar och inte minst Amazon Alexa som blivit alltmer sofistikerad och bättre kan förstå tonaliteten hos sina användare.

En flicka och en man brätter om Sofistikerad AI
AI-poddens Ather Gattami i samtal med Anna Ringborg
Soundcloud
Spotify