deep learning blockchain neural network concept

Avsnitt 76: AI och deep learning – nästa militära slagfält?

2019-11-14

AI och deep learning – nästa militära slagfält?

AI kan hjälpa till vid drönarflygningar, analys av satellitbilder och avlyssning av kommunikation.

I veckans avsnitt av AI-podden pratar Ather Gattami och Anna Ringborg om “Deep learning”-algoritmer som kan vara förvånansvärt enkla att manipulera. I mars 2018 visade kinesiska forskare att de lyckats attackera en Teslabil genom att på flera sätt lura deras algoritmer. Genom att förändra den data som matats till bilens sensorer kunde forskarna förvirra den artificiella intelligensen som körde bilen.

.
AI och deep learning ses som nästa stora militära slagfält. AI kan till exempelvis användas hos drönare och i system för analys av satellitbilder eller när man avlyssnar kommunikation. Men som Tesla-hacket visar, kan en fiende som vet hur en AI-algoritm fungerar göra den värdelös eller till och med vända den mot sin ägare.

.
I podden diskuterar Ather och Anna även hur datorer kan använda radiovågor för att se rörelser bakom väggar och i mörker. De pratar också om det amerikanska rättssystemet och hur domare får hjälp av AI-tjänster för att avgöra huruvida en åtalad ska vara frihetsberövad eller släppas fri i väntan på rättegång.

deep learning blockchain neural network concept
AI-poddens Ather Gattami i samtal med Anna Ringborg.
Soundcloud
Spotify