Avsnitt 84: Ai med eller utan mänsklig övervakning?

2020-11-26

AI med eller utan mänsklig övervakning?

AI-podden med Pelin Ozbozkurt, Data Science Solution Director på Oracle.

I höstens första avsnitt av AI-podden gästas Ather Gattami av Pelin Ozbozkurt, Data Science Solution Director på Oracle. Oracle är ett av världens största mjukvaruföretag och känt för att ligga i framkant gällande ny teknik och använder bland annat AI för att utveckla sina produkter och tjänster. I samtalet delar Pelin med sig av ​​några av de mest intressanta projekt som de har arbetat med på Oracle.

Det första projektet som Pelin berättar om handlar om hur AI kan hjälpa till att spåra bedrägerier, genom att upptäcka avvikelser i transaktioner. Att upptäcka bedrägeri är en utmaning då det inte sker så ofta vilket innebär att det tillgängliga datat är litet. Pelin beskriver hur de därför använder andra metoder för att hantera detta. Hon nämner särskilt hjälpen av mänsklig övervakning som är avgörande för att kunna bygga bra prediktiva modeller. Vi kan dra parallellen mellan denna metodik och som en av våra tidigare gäster i AI-podden, Gary Marcus, skrev i sin bok “Rebooting AI” om vikten av att ha en ny syn på AI och inte enbart förlita sig på Deep Learning. Det som är extra intressant är att Pelin ändå tycker att utveckling av algoritmer som kan bygga modeller utan mänsklig övervakning är bland de viktigaste områdena att utforska inom AI.

I avsnittet diskuterar Pelin och Ather flera intressanta ämnen.
Pelin Ozbozkurt jobbar som Data Science Lead på Oracle och har mer än tio års erfarenhet av sälj och affärsutveckling. Pelin har i sina uppdrag fokuserat på AI, Machine Learning och koncept inom datavetenskap. Förutom en dubbel masterexamen har hon även doktorerat inom statistik. Utöver sin tjänst på Oracle föreläser hon på flera universitet.

Vill du få bättre förståelse för vad AI och hur det kan bidra i utvecklingen av din verksamhet? Några av svaren finner du i Oracles nya e-bok Oracle Analytics for Dummies. Boken förklarar begrepp såsom Business Intelligence, Business Analytics, AI och Machine Learning och hur du med större förståelse för dessa kan ta ditt företag till nästa nivå.

AI-podden med Pelin Ozbozkurt, Data Science Solution Director på Oracle.
Soundcloud
Spotify