Avsnitt 112: AI gör skillnad inom sjukvården

2023-11-3

AI gör skillnad inom sjukvården

AI-podden med Max Gordon, en ortoped och docent vid Karolinska Institutet

Årets AI-svensk (2023) är Max Gordon, som också är vår (återkommande) gäst i detta avsnitt av AI-podden! Max är en ortoped och docent vid Karolinska Institutet.

Max Gordon delar med oss sin resa om att tillämpa AI inom hälso- och sjukvård, hur han kom in i det, var han började. Han berättar om hela processen, hur han hanterade insamling av data, testning, byggande av användargränssnittet, och att ha en prototyp som omvandlas till en produkt på Danderyds sjukhus där han utför sitt kliniska arbete.

Max berättar om sitt arbete med att behandla patienter med frakturer genom att använda AI. Han betonar att problemet för honom här inte är att identifiera om det finns en fraktur eller inte, utan att faktiskt fatta ett beslut om vilken åtgärd han ska vidta. Det finns hundratals sätt som en läkare kan försöka åtgärda en fraktur, och att få hjälp från ett AI-system för att fatta de bästa besluten är ovärderligt.

Vi diskuterar också frågan om regleringar inom hälso- och sjukvård på grund av integritet, och Max beskriver hur de lyckades hantera patientdata mycket smidigt och processen att bygga en IA-produkt från grunden och sätta produkten i produktion där den bidrar till att hjälpa läkare i deras arbete.

AI-podden med Max Gordon, en ortoped och docent vid Karolinska Institutet
Soundcloud
Spotify