ALLA AVSNITT

Här kan du lyssna på alla avsnitt av AI-podden. Avsnitten är uppdelade i sju kategorier.

Avsnitt 41: “Viktigt med energieffektiva AI algoritmer”
21 februari, 2019
Den sista gästen i AI-podden den här säsongen är ingen mindre än Martin Schmid, forskare på Deepmind och en av huvuduppfinnarna till Deepstack, ett AI-system som lyckats besegra professionella pokerspelare.
Avsnitt 40: “Startup bolag måste sälja på AI-värdet och inte tekniken”
13 februari, 2019
Den sista gästen i AI-podden den här säsongen är ingen mindre än Martin Schmid, forskare på Deepmind och en av huvuduppfinnarna till Deepstack, ett AI-system som lyckats besegra professionella pokerspelare.
Avsnitt 39: “AI-system slår människan i poker”
27 december, 2018
Den sista gästen i AI-podden den här säsongen är ingen mindre än Martin Schmid, forskare på Deepmind och en av huvuduppfinnarna till Deepstack, ett AI-system som lyckats besegra professionella pokerspelare.
Avsnitt 38: “AI ersätter inte människor inom kreativitet”
20 december, 2018
Susanna Berg, Head of Automation på Telia, berättar i veckans avsnitt av AI-podden vad hon anser att AI kan göra och kommer kunna göra i framtiden, men även vilka uppgifter vi människor kommer att behöva jobba med fortfarande.
Avsnitt 37: “Med AI kommer vi ha dubbelt så mycket att göra”
13 december, 2018
Per Edoff, VP och chief digital officer på Fortum berättar om hur han ser på AI och dess roll att utföra mänskligt arbete. Han tror inte att AI kommer att ta våra jobb. Däremot kan det tvärtom bli ännu mer jobb.
Avsnitt 36: “Vi vill demokratisera AI”
6 december, 2018
Denna vecka gästas AI-podden av Baman Motivala, vice president på Salesforce. Baman Motivala börjar med att prata om mjukvaran Einstein, som är ett analysredskap för företag.
Avsnitt 35: “IFS använder AI för bättre människa-maskin interaktion”
29 november, 2018
AI-poddens Ather Gattami och Bas de Vos diskuterar användningen av AI för att förbättra människa-maskingränssnittet, som röststyrning, som är ett hett ämne idag.
Avsnitt 34: “Det viktigaste är att säkerställa att datat är välbalanserat”
22 november, 2018
Beatrice Bengtsson från Sweco berättar om deras arbete med AI som redskap i diverse projekt.
Avsnitt 33: “Så tillämpar Volvo AI”
15 november, 2018
Srikar Muppirisetty, Manager of Machine Learning & Analytics på Volvo berättar om deras arbete inom självkörande bilar och hur man tillämpar AI för att uppnå ändamålet med en bil som kan köra helt på egen hand.
Avsnitt 32: “AI kan i princip förutsäga idrottsprestationer”
8 november, 2018
Fredrik Ek, medgrundare av Considition berättar i avsnittet om varför han valt att starta ett hackathon baserat på e-sport och hur man blandat in AI i tävlingen.
Avsnitt 31: “Vi har ingen AI idag, men kanske år 2030”
1 november, 2018
Nikos Acuña, chief visionary på Sizmek diskuterar kreativitet och huruvida AI kan matcha mänsklig kreativitet, alternativt om det kan vara ett redskap till att utvidga den.
Avsnitt 30: “Så görs AI mer mänskligt”
25 oktober, 2018
I avsnittet delar Magnus Sahlgren, senior forskare på Rise AI samt FOI, med sig av sin expertis inom området natural language.
Avsnitt 29: “AI kommer göra oss mer mänskliga”
18 oktober, 2018
Mänskliga egenskaper som intuition och empati kommer att värderas högre framöver, spår Anna Felländer, senior rådgivare på Boston Consulting Group.
Avsnitt 28: “AI och 5G är centralt för Sony”
11 oktober, 2018
Lijo George, Business Lead of Artificial Intelligence på Sony berättar för AI-podden om Sonys arbete inom AI över de olika affärsområdena inom Sony och framförallt Sony Mobile där han jobbar.
Avsnitt 27: “Affären och datan är viktigast”
4 oktober, 2018
Olle Steffner, Director of IP Management på Billerud Korsnäs berättar om hur deras AI-resa började genom att tillsammans med ledningsgruppen definiera vad digitalisering är i bolagets bransch.
Avsnitt 26: “Utbilda din organisation inom grunderna för AI”
27 september, 2018
Chief decision scientist Cassie Kozyrkov berättar om sin resa på Google i att försöka hitta tillämpningar baserade på de senaste forskningsrönen inom AI och hur processerna går till.
Avsnitt 25: “Vi vill bistå med att bygga upp AI-kompetens”
20 september, 2018
Swedbanks analyschef Nima Ghorbani avslöjar varför banken genom sitt AI-arbete vill bidra till samhället i stort.
Avsnitt 24: “Framtidens radio är individanpassad”
13 september, 2018
Simon Gooch, head of innovation på Sveriges Radio berättar om spännande projekt på SR där man utnyttjar AI för att kunna personalisera utbudet av musik och radioprogram.
Avsnitt 23: “Ge inte upp för tidigt när det gäller forskning och utveckling”
6 september, 2018
Daniel Gillblad, head of Rise AI berättar om konstellationen och målen med RISE AI efter att akademin och industrin i Sverige insett det stora behovet av AI-kompetens.
Avsnitt 22: “Peter Eriksson gästar AI-podden”
30 augusti, 2018
Peter Eriksson berättar om de senaste AI-satsningarna som gjorts i Sverige och motiverar varför det är viktigt för Sverige att hänga med i utvecklingen och bidra inom AI-forskning och utveckling.
Avsnitt 21: “AI-system kan ta fel beslut när de tränas av människor”
23 augusti, 2018
Essy Dahlin, digital strategy advisor på Sogeti och Ather Gattami diskuterar bland annat AI och etik. Varför är etik ett så aktuellt ämne när det gäller AI?
Avsnitt 20: “Firmor bör utveckla egna unika AI-lösningar”
31 maj, 2018
Magnus Sundqvist, head of digital services på Synch Advokatbyrå diskuterar hur AI kan användas inom juridiken.
Avsnitt 19: “Ericsson satsar på transparent AI”
24 maj, 2018
Elena Fersman, Director Machine Intelligence and Automation Research på Ericsson, berättar hur de tillämpar maskininlärning för att optimera nätverken för bättre och snabbare trådlös kommunikation.
Avsnitt 18: “AI-strategin måste komma från företagstoppen”
17 maj, 2018
Veckans gäst i AI-podden är Gilles Ermont, head of digital innovation på Capco. Han har nyligen, tillsammans med andra författare, skrivit en artikel om AI och organisationsdesign.
Avsnitt 17: “SEB bekämpar pengatvätt med data”
10 maj, 2018
Salla Franzén, SEB:s första chief data scientist berättar i podden om hur SEB använder sig av data för att förbättra kundkommunikationen samt bekämpa pengatvätt och detektering av bedrägeri.
Avsnitt 16: “Vi kommer inte kunna skilja mellan människa och maskin om 25 år”
3 maj, 2018
Johan Toll, CTO för IP Soft Sverige gästar AI-podden och berättar om deras chat-bot Amelia som bland annat används av SEB och Nordnet.
Avsnitt 15: “AI ska kunna vinna Nobelpriset i medicin”
3 maj, 2018
Daniel Gillblad, forskningschef på RISE har en vision om att bygga AI som kan vinna Nobelpriset.
Avsnitt 14: “AI ser strukturer som läkare inte ser”
19 april, 2018
Max Gordon, läkare på Danderyds sjukhus och forskare på KI berättar om spännande tillämpningar av AI inom medicin och hälsa, som används till allt ifrån att identifiera frakturer i röntgen till att göra DNA-analys.
Avsnitt 13: “AI kommer att ändra hur människor interagerar med sina digitala prylar”
12 april, 2018
Mike Curtis, vice president och director of engineering på Airbnb, berättar att deras AI-lösningar hjälper användarna att hitta lämpliga boenden bland tiotusentals alternativ.
Avsnitt 12: “Partiskhet är den verkliga AI-faran”
5 april, 2018
Josefin Rosén, principal advisor analytics på SAS Institute. Hon berättar bland annat att AI utgör största delen av forskning och utveckling på SAS Institute, som motsvarar 8 miljarder kronor.
Avsnitt 11: “Svårt att bli ett effektivt företag utan AI”
29 mars, 2018
Florian Westerdahl, CTO på Lindex, berättar bland annat om hur man förbereder sig inför utmaningen att använda AI inom retailbranschen.
Avsnitt 10: “Så föddes IBM:s Watson”
22 mars, 2018
Mikael Haglund, CTO på IBM Sverige, berättar historien om hur IBM:s AI-system Watson kom till – där målet var att besegra amerikanska mästarna i Jeopardy – och hur det sedan utvecklades till IBM:s bas för AI-lösningar.
Avsnitt 9: “Mer exakta lagtolkningar med AI”
15 mars, 2018
Juristen Axel Tandberg, vd för Tandberg & Partners gästar AI-podden i ett samtal om hur AI kan påverka rättsväsendet. Tillsammans med AI-poddens Ather Gattami diskuterar han bland annat möjligheter för AI att påverka rättsväsendet, samt hjälpa jurister i sitt dagliga arbete.
Avsnitt 8: “Elektronikens framtid är talande prylar”
8 mars, 2018
Christian Källqvist, CIO Sweden, Schneider Electric berättar om Schneider Electrics vision och arbete om uppkopplade saker inom IoT (Internet of Things) där AI är en grundfunktion för att kunna prata med och styra prylarna – mer eller mindre så som i Star Trek.
Avsnitt 7: “AI-investeringen har vi hämtat hem på tre månader”
1 mars, 2018
Malin Nygren, Head of Global Customer Development & Analytics på SAS avslöjar detaljerna kring flygbolagets AI-investering.
Avsnitt 6: “Bekämpa spelrobotar med AI”
15 februari, 2018
I detta avsnitt berättar Jörgen Olofsson, CIO på Svenska Spel om en mer eller mindre Hollywood-lik historia, om hur Svenska Spel använt sig av AI för att kunna detektera spelrobotar, som har övertag mot andra mänskliga spelare, i sina forum.
Avsnitt 5: “AI är den nya elektriciteten”
12 februari, 2018
Mattias Fras, Group Head of Robotics Strategy & Innovation på Nordea berättar om bankernas satsning på virtuella assistenter, och i synnerhet Nordeas chatbot Nova, samt berättar om visionen att i framtiden kunna sköta ärenden som bostadslån med ett par klick.
Avsnitt 4: “Personliga avatarer ger bättre sjukdomsdiagnos”
8 februari, 2018
I detta avsnitt av AI-podden träffar Ather Gattami professor Thomas Schön, som reder ut begreppen AI, machine learning och deep learning, och förklarar hur de hänger samman.
Avsnitt 3: “Flygande bilar kan vara framtiden”
1 februari, 2018
I detta spännande avsnitt träffar vi Ubers kommunikationsansvarige Bodil Sidén. Vi får höra allt från Ubers inblandning i att utveckla självkörande bilar i samarbete med bland annat Volvo till framtiden med flygande bilar.
Avsnitt 2: “Har Alicia T rösträtt?”
25 januari, 2018
Fredrik Ring är Tietos officiella talesperson för frågor som berör AI. I detta spännande avsnitt berättar Fredrik Ring om de olika områden där Tieto jobbat och utvecklat AI, både för kunders räkning och internt.
Avsnitt 1: “Podden som ska lära dig allt om AI”
10 januari, 2018
Idag släpps det allra första avsnittet i AI-podden. Veckans gäst är Peter Dahlgren, vd för Nordnet, som blev vald till årets bank 2017 för stora satsningar inom AI med bland annat Robosave.
ALLA AVSNITT

Här kan du lyssna på alla avsnitt av .
Avsnitten är uppdelade i sju kategorier.

Avsnitt 41: “Viktigt med energieffektiva AI algoritmer”
21 februari, 2019
Den sista gästen i AI-podden den här säsongen är ingen mindre än Martin Schmid, forskare på Deepmind och en av huvuduppfinnarna till Deepstack, ett AI-system som lyckats besegra professionella pokerspelare.
Avsnitt 40: “Startup bolag måste sälja på AI-värdet och inte tekniken”
13 februari, 2019
Den sista gästen i AI-podden den här säsongen är ingen mindre än Martin Schmid, forskare på Deepmind och en av huvuduppfinnarna till Deepstack, ett AI-system som lyckats besegra professionella pokerspelare.
Avsnitt 39: “AI-system slår människan i poker”
27 december, 2018
Den sista gästen i AI-podden den här säsongen är ingen mindre än Martin Schmid, forskare på Deepmind och en av huvuduppfinnarna till Deepstack, ett AI-system som lyckats besegra professionella pokerspelare.
Avsnitt 38: “AI ersätter inte människor inom kreativitet”
20 december, 2018
Susanna Berg, Head of Automation på Telia, berättar i veckans avsnitt av AI-podden vad hon anser att AI kan göra och kommer kunna göra i framtiden, men även vilka uppgifter vi människor kommer att behöva jobba med fortfarande.
Avsnitt 37: “Med AI kommer vi ha dubbelt så mycket att göra”
13 december, 2018
Per Edoff, VP och chief digital officer på Fortum berättar om hur han ser på AI och dess roll att utföra mänskligt arbete. Han tror inte att AI kommer att ta våra jobb. Däremot kan det tvärtom bli ännu mer jobb.
Avsnitt 36: “Vi vill demokratisera AI”
6 december, 2018
Denna vecka gästas AI-podden av Baman Motivala, vice president på Salesforce. Baman Motivala börjar med att prata om mjukvaran Einstein, som är ett analysredskap för företag.
Avsnitt 35: “IFS använder AI för bättre människa-maskin interaktion”
29 november, 2018
AI-poddens Ather Gattami och Bas de Vos diskuterar användningen av AI för att förbättra människa-maskingränssnittet, som röststyrning, som är ett hett ämne idag.
Avsnitt 34: “Det viktigaste är att säkerställa att datat är välbalanserat”
22 november, 2018
Beatrice Bengtsson från Sweco berättar om deras arbete med AI som redskap i diverse projekt.
Avsnitt 33: “Så tillämpar Volvo AI”
15 november, 2018
Srikar Muppirisetty, Manager of Machine Learning & Analytics på Volvo berättar om deras arbete inom självkörande bilar och hur man tillämpar AI för att uppnå ändamålet med en bil som kan köra helt på egen hand.
Avsnitt 32: “AI kan i princip förutsäga idrottsprestationer”
8 november, 2018
Fredrik Ek, medgrundare av Considition berättar i avsnittet om varför han valt att starta ett hackathon baserat på e-sport och hur man blandat in AI i tävlingen.
Avsnitt 31: “Vi har ingen AI idag, men kanske år 2030”
1 november, 2018
Nikos Acuña, chief visionary på Sizmek diskuterar kreativitet och huruvida AI kan matcha mänsklig kreativitet, alternativt om det kan vara ett redskap till att utvidga den.
Avsnitt 30: “Så görs AI mer mänskligt”
25 oktober, 2018
I avsnittet delar Magnus Sahlgren, senior forskare på Rise AI samt FOI, med sig av sin expertis inom området natural language.
Avsnitt 29: “AI kommer göra oss mer mänskliga”
18 oktober, 2018
Mänskliga egenskaper som intuition och empati kommer att värderas högre framöver, spår Anna Felländer, senior rådgivare på Boston Consulting Group.
Avsnitt 28: “AI och 5G är centralt för Sony”
11 oktober, 2018
Lijo George, Business Lead of Artificial Intelligence på Sony berättar för AI-podden om Sonys arbete inom AI över de olika affärsområdena inom Sony och framförallt Sony Mobile där han jobbar.
Avsnitt 27: “Affären och datan är viktigast”
4 oktober, 2018
Olle Steffner, Director of IP Management på Billerud Korsnäs berättar om hur deras AI-resa började genom att tillsammans med ledningsgruppen definiera vad digitalisering är i bolagets bransch.
Avsnitt 26: “Utbilda din organisation inom grunderna för AI”
27 september, 2018
Chief decision scientist Cassie Kozyrkov berättar om sin resa på Google i att försöka hitta tillämpningar baserade på de senaste forskningsrönen inom AI och hur processerna går till.
Avsnitt 25: “Vi vill bistå med att bygga upp AI-kompetens”
20 september, 2018
Swedbanks analyschef Nima Ghorbani avslöjar varför banken genom sitt AI-arbete vill bidra till samhället i stort.
Avsnitt 24: “Framtidens radio är individanpassad”
13 september, 2018
Simon Gooch, head of innovation på Sveriges Radio berättar om spännande projekt på SR där man utnyttjar AI för att kunna personalisera utbudet av musik och radioprogram.
Avsnitt 23: “Ge inte upp för tidigt när det gäller forskning och utveckling”
6 september, 2018
Daniel Gillblad, head of Rise AI berättar om konstellationen och målen med RISE AI efter att akademin och industrin i Sverige insett det stora behovet av AI-kompetens.
Avsnitt 22: “Peter Eriksson gästar AI-podden”
30 augusti, 2018
Peter Eriksson berättar om de senaste AI-satsningarna som gjorts i Sverige och motiverar varför det är viktigt för Sverige att hänga med i utvecklingen och bidra inom AI-forskning och utveckling.
Avsnitt 21: “AI-system kan ta fel beslut när de tränas av människor”
23 augusti, 2018
Essy Dahlin, digital strategy advisor på Sogeti och Ather Gattami diskuterar bland annat AI och etik. Varför är etik ett så aktuellt ämne när det gäller AI?
Avsnitt 20: “Firmor bör utveckla egna unika AI-lösningar”
31 maj, 2018
Magnus Sundqvist, head of digital services på Synch Advokatbyrå diskuterar hur AI kan användas inom juridiken.
Avsnitt 19: “Ericsson satsar på transparent AI”
24 maj, 2018
Elena Fersman, Director Machine Intelligence and Automation Research på Ericsson, berättar hur de tillämpar maskininlärning för att optimera nätverken för bättre och snabbare trådlös kommunikation.
Avsnitt 18: “AI-strategin måste komma från företagstoppen”
17 maj, 2018
Veckans gäst i AI-podden är Gilles Ermont, head of digital innovation på Capco. Han har nyligen, tillsammans med andra författare, skrivit en artikel om AI och organisationsdesign.
Avsnitt 17: “SEB bekämpar pengatvätt med data”
10 maj, 2018
Salla Franzén, SEB:s första chief data scientist berättar i podden om hur SEB använder sig av data för att förbättra kundkommunikationen samt bekämpa pengatvätt och detektering av bedrägeri.
Avsnitt 16: “Vi kommer inte kunna skilja mellan människa och maskin om 25 år”
3 maj, 2018
Johan Toll, CTO för IP Soft Sverige gästar AI-podden och berättar om deras chat-bot Amelia som bland annat används av SEB och Nordnet.
Avsnitt 15: “AI ska kunna vinna Nobelpriset i medicin”
3 maj, 2018
Daniel Gillblad, forskningschef på RISE har en vision om att bygga AI som kan vinna Nobelpriset.
Avsnitt 14: “AI ser strukturer som läkare inte ser”
19 april, 2018
Max Gordon, läkare på Danderyds sjukhus och forskare på KI berättar om spännande tillämpningar av AI inom medicin och hälsa, som används till allt ifrån att identifiera frakturer i röntgen till att göra DNA-analys.
Avsnitt 13: “AI kommer att ändra hur människor interagerar med sina digitala prylar”
12 april, 2018
Mike Curtis, vice president och director of engineering på Airbnb, berättar att deras AI-lösningar hjälper användarna att hitta lämpliga boenden bland tiotusentals alternativ.
Avsnitt 12: “Partiskhet är den verkliga AI-faran”
5 april, 2018
Josefin Rosén, principal advisor analytics på SAS Institute. Hon berättar bland annat att AI utgör största delen av forskning och utveckling på SAS Institute, som motsvarar 8 miljarder kronor.
Avsnitt 11: “Svårt att bli ett effektivt företag utan AI”
29 mars, 2018
Florian Westerdahl, CTO på Lindex, berättar bland annat om hur man förbereder sig inför utmaningen att använda AI inom retailbranschen.
Avsnitt 10: “Så föddes IBM:s Watson”
22 mars, 2018
Mikael Haglund, CTO på IBM Sverige, berättar historien om hur IBM:s AI-system Watson kom till – där målet var att besegra amerikanska mästarna i Jeopardy – och hur det sedan utvecklades till IBM:s bas för AI-lösningar.
Avsnitt 9: “Mer exakta lagtolkningar med AI”
15 mars, 2018
Juristen Axel Tandberg, vd för Tandberg & Partners gästar AI-podden i ett samtal om hur AI kan påverka rättsväsendet. Tillsammans med AI-poddens Ather Gattami diskuterar han bland annat möjligheter för AI att påverka rättsväsendet, samt hjälpa jurister i sitt dagliga arbete.
Avsnitt 8: “Elektronikens framtid är talande prylar”
8 mars, 2018
Christian Källqvist, CIO Sweden, Schneider Electric berättar om Schneider Electrics vision och arbete om uppkopplade saker inom IoT (Internet of Things) där AI är en grundfunktion för att kunna prata med och styra prylarna – mer eller mindre så som i Star Trek.
Avsnitt 7: “AI-investeringen har vi hämtat hem på tre månader”
1 mars, 2018
Malin Nygren, Head of Global Customer Development & Analytics på SAS avslöjar detaljerna kring flygbolagets AI-investering.
Avsnitt 6: “Bekämpa spelrobotar med AI”
15 februari, 2018
I detta avsnitt berättar Jörgen Olofsson, CIO på Svenska Spel om en mer eller mindre Hollywood-lik historia, om hur Svenska Spel använt sig av AI för att kunna detektera spelrobotar, som har övertag mot andra mänskliga spelare, i sina forum.
Avsnitt 5: “AI är den nya elektriciteten”
12 februari, 2018
Mattias Fras, Group Head of Robotics Strategy & Innovation på Nordea berättar om bankernas satsning på virtuella assistenter, och i synnerhet Nordeas chatbot Nova, samt berättar om visionen att i framtiden kunna sköta ärenden som bostadslån med ett par klick.
Avsnitt 4: “Personliga avatarer ger bättre sjukdomsdiagnos”
8 februari, 2018
I detta avsnitt av AI-podden träffar Ather Gattami professor Thomas Schön, som reder ut begreppen AI, machine learning och deep learning, och förklarar hur de hänger samman.
Avsnitt 3: “Flygande bilar kan vara framtiden”
1 februari, 2018
I detta spännande avsnitt träffar vi Ubers kommunikationsansvarige Bodil Sidén. Vi får höra allt från Ubers inblandning i att utveckla självkörande bilar i samarbete med bland annat Volvo till framtiden med flygande bilar.
Avsnitt 2: “Har Alicia T rösträtt?”
25 januari, 2018
Fredrik Ring är Tietos officiella talesperson för frågor som berör AI. I detta spännande avsnitt berättar Fredrik Ring om de olika områden där Tieto jobbat och utvecklat AI, både för kunders räkning och internt.
Avsnitt 1: “Podden som ska lära dig allt om AI”
10 januari, 2018
Idag släpps det allra första avsnittet i AI-podden. Veckans gäst är Peter Dahlgren, vd för Nordnet, som blev vald till årets bank 2017 för stora satsningar inom AI med bland annat Robosave.
Avsnitt 38: “AI ersätter inte människor inom kreativitet”
20 december, 2018
Susanna Berg, Head of Automation på Telia, berättar i veckans avsnitt av AI-podden vad hon anser att AI kan göra och kommer kunna göra i framtiden, men även vilka uppgifter vi människor kommer att behöva jobba med fortfarande.
Avsnitt 37: “Med AI kommer vi ha dubbelt så mycket att göra”
13 december, 2018
Per Edoff, VP och chief digital officer på Fortum berättar om hur han ser på AI och dess roll att utföra mänskligt arbete. Han tror inte att AI kommer att ta våra jobb. Däremot kan det tvärtom bli ännu mer jobb.
Avsnitt 36: “Vi vill demokratisera AI”
6 december, 2018
Denna vecka gästas AI-podden av Baman Motivala, vice president på Salesforce. Baman Motivala börjar med att prata om mjukvaran Einstein, som är ett analysredskap för företag.
Avsnitt 35: “IFS använder AI för bättre människa-maskin interaktion”
29 november, 2018
AI-poddens Ather Gattami och Bas de Vos diskuterar användningen av AI för att förbättra människa-maskingränssnittet, som röststyrning, som är ett hett ämne idag.
Avsnitt 33: “Så tillämpar Volvo AI”
15 november, 2018
Srikar Muppirisetty, Manager of Machine Learning & Analytics på Volvo berättar om deras arbete inom självkörande bilar och hur man tillämpar AI för att uppnå ändamålet med en bil som kan köra helt på egen hand.
Avsnitt 31: “Vi har ingen AI idag, men kanske år 2030”
1 november, 2018
Nikos Acuña, chief visionary på Sizmek diskuterar kreativitet och huruvida AI kan matcha mänsklig kreativitet, alternativt om det kan vara ett redskap till att utvidga den.
Avsnitt 29: “AI kommer göra oss mer mänskliga”
18 oktober, 2018
Mänskliga egenskaper som intuition och empati kommer att värderas högre framöver, spår Anna Felländer, senior rådgivare på Boston Consulting Group.
Avsnitt 28: “AI och 5G är centralt för Sony”
11 oktober, 2018
Lijo George, Business Lead of Artificial Intelligence på Sony berättar för AI-podden om Sonys arbete inom AI över de olika affärsområdena inom Sony och framförallt Sony Mobile där han jobbar.
Avsnitt 27: “Affären och datan är viktigast”
4 oktober, 2018
Olle Steffner, Director of IP Management på Billerud Korsnäs berättar om hur deras AI-resa började genom att tillsammans med ledningsgruppen definiera vad digitalisering är i bolagets bransch.
Avsnitt 26: “Utbilda din organisation inom grunderna för AI”
27 september, 2018
Chief decision scientist Cassie Kozyrkov berättar om sin resa på Google i att försöka hitta tillämpningar baserade på de senaste forskningsrönen inom AI och hur processerna går till.
Avsnitt 25: “Vi vill bistå med att bygga upp AI-kompetens”
20 september, 2018
Swedbanks analyschef Nima Ghorbani avslöjar varför banken genom sitt AI-arbete vill bidra till samhället i stort.
Avsnitt 21: “AI-system kan ta fel beslut när de tränas av människor”
23 augusti, 2018
Essy Dahlin, digital strategy advisor på Sogeti och Ather Gattami diskuterar bland annat AI och etik. Varför är etik ett så aktuellt ämne när det gäller AI?
Avsnitt 19: “Ericsson satsar på transparent AI”
24 maj, 2018
Elena Fersman, Director Machine Intelligence and Automation Research på Ericsson, berättar hur de tillämpar maskininlärning för att optimera nätverken för bättre och snabbare trådlös kommunikation.
Avsnitt 18: “AI-strategin måste komma från företagstoppen”
17 maj, 2018
Veckans gäst i AI-podden är Gilles Ermont, head of digital innovation på Capco. Han har nyligen, tillsammans med andra författare, skrivit en artikel om AI och organisationsdesign.
Avsnitt 17: “SEB bekämpar pengatvätt med data”
10 maj, 2018
Salla Franzén, SEB:s första chief data scientist berättar i podden om hur SEB använder sig av data för att förbättra kundkommunikationen samt bekämpa pengatvätt och detektering av bedrägeri.
Avsnitt 16: “Vi kommer inte kunna skilja mellan människa och maskin om 25 år”
3 maj, 2018
Johan Toll, CTO för IP Soft Sverige gästar AI-podden och berättar om deras chat-bot Amelia som bland annat används av SEB och Nordnet.
Avsnitt 13: “AI kommer att ändra hur människor interagerar med sina digitala prylar”
12 april, 2018
Mike Curtis, vice president och director of engineering på Airbnb, berättar att deras AI-lösningar hjälper användarna att hitta lämpliga boenden bland tiotusentals alternativ.
Avsnitt 12: “Partiskhet är den verkliga AI-faran”
5 april, 2018
Josefin Rosén, principal advisor analytics på SAS Institute. Hon berättar bland annat att AI utgör största delen av forskning och utveckling på SAS Institute, som motsvarar 8 miljarder kronor.
Avsnitt 11: “Svårt att bli ett effektivt företag utan AI”
29 mars, 2018
Florian Westerdahl, CTO på Lindex, berättar bland annat om hur man förbereder sig inför utmaningen att använda AI inom retailbranschen.
Avsnitt 10: “Så föddes IBM:s Watson”
22 mars, 2018
Mikael Haglund, CTO på IBM Sverige, berättar historien om hur IBM:s AI-system Watson kom till – där målet var att besegra amerikanska mästarna i Jeopardy – och hur det sedan utvecklades till IBM:s bas för AI-lösningar.
Avsnitt 8: “Elektronikens framtid är talande prylar”
8 mars, 2018
Christian Källqvist, CIO Sweden, Schneider Electric berättar om Schneider Electrics vision och arbete om uppkopplade saker inom IoT (Internet of Things) där AI är en grundfunktion för att kunna prata med och styra prylarna – mer eller mindre så som i Star Trek.
Avsnitt 7: “AI-investeringen har vi hämtat hem på tre månader”
1 mars, 2018
Malin Nygren, Head of Global Customer Development & Analytics på SAS avslöjar detaljerna kring flygbolagets AI-investering.
Avsnitt 5: “AI är den nya elektriciteten”
12 februari, 2018
Mattias Fras, Group Head of Robotics Strategy & Innovation på Nordea berättar om bankernas satsning på virtuella assistenter, och i synnerhet Nordeas chatbot Nova, samt berättar om visionen att i framtiden kunna sköta ärenden som bostadslån med ett par klick.
Avsnitt 3: “Flygande bilar kan vara framtiden”
1 februari, 2018
I detta spännande avsnitt träffar vi Ubers kommunikationsansvarige Bodil Sidén. Vi får höra allt från Ubers inblandning i att utveckla självkörande bilar i samarbete med bland annat Volvo till framtiden med flygande bilar.
Avsnitt 2: “Har Alicia T rösträtt?”
25 januari, 2018
Fredrik Ring är Tietos officiella talesperson för frågor som berör AI. I detta spännande avsnitt berättar Fredrik Ring om de olika områden där Tieto jobbat och utvecklat AI, både för kunders räkning och internt.
Avsnitt 1: “Podden som ska lära dig allt om AI”
10 januari, 2018
Idag släpps det allra första avsnittet i AI-podden. Veckans gäst är Peter Dahlgren, vd för Nordnet, som blev vald till årets bank 2017 för stora satsningar inom AI med bland annat Robosave.
Avsnitt 25: “Vi vill bistå med att bygga upp AI-kompetens”
20 september, 2018
Swedbanks analyschef Nima Ghorbani avslöjar varför banken genom sitt AI-arbete vill bidra till samhället i stort.
Avsnitt 20: “Firmor bör utveckla egna unika AI-lösningar”
31 maj, 2018
Magnus Sundqvist, head of digital services på Synch Advokatbyrå diskuterar hur AI kan användas inom juridiken.
Avsnitt 18: “AI-strategin måste komma från företagstoppen”
17 maj, 2018
Veckans gäst i AI-podden är Gilles Ermont, head of digital innovation på Capco. Han har nyligen, tillsammans med andra författare, skrivit en artikel om AI och organisationsdesign.
Avsnitt 17: “SEB bekämpar pengatvätt med data”
10 maj, 2018
Salla Franzén, SEB:s första chief data scientist berättar i podden om hur SEB använder sig av data för att förbättra kundkommunikationen samt bekämpa pengatvätt och detektering av bedrägeri.
Avsnitt 5: “AI är den nya elektriciteten”
12 februari, 2018
Mattias Fras, Group Head of Robotics Strategy & Innovation på Nordea berättar om bankernas satsning på virtuella assistenter, och i synnerhet Nordeas chatbot Nova, samt berättar om visionen att i framtiden kunna sköta ärenden som bostadslån med ett par klick.
Avsnitt 1: “Podden som ska lära dig allt om AI”
10 januari, 2018
Idag släpps det allra första avsnittet i AI-podden. Veckans gäst är Peter Dahlgren, vd för Nordnet, som blev vald till årets bank 2017 för stora satsningar inom AI med bland annat Robosave.
Avsnitt 38: “AI ersätter inte människor inom kreativitet”
20 december, 2018
Susanna Berg, Head of Automation på Telia, berättar i veckans avsnitt av AI-podden vad hon anser att AI kan göra och kommer kunna göra i framtiden, men även vilka uppgifter vi människor kommer att behöva jobba med fortfarande.
Avsnitt 34: “Det viktigaste är att säkerställa att datat är välbalanserat”
22 november, 2018
Beatrice Bengtsson från Sweco berättar om deras arbete med AI som redskap i diverse projekt.
Avsnitt 21: “AI-system kan ta fel beslut när de tränas av människor”
23 augusti, 2018
Essy Dahlin, digital strategy advisor på Sogeti och Ather Gattami diskuterar bland annat AI och etik. Varför är etik ett så aktuellt ämne när det gäller AI?
Avsnitt 9: “Mer exakta lagtolkningar med AI”
15 mars, 2018
Juristen Axel Tandberg, vd för Tandberg & Partners gästar AI-podden i ett samtal om hur AI kan påverka rättsväsendet. Tillsammans med AI-poddens Ather Gattami diskuterar han bland annat möjligheter för AI att påverka rättsväsendet, samt hjälpa jurister i sitt dagliga arbete.
Avsnitt 38: “AI ersätter inte människor inom kreativitet”
20 december, 2018
Susanna Berg, Head of Automation på Telia, berättar i veckans avsnitt av AI-podden vad hon anser att AI kan göra och kommer kunna göra i framtiden, men även vilka uppgifter vi människor kommer att behöva jobba med fortfarande.
Avsnitt 36: “Vi vill demokratisera AI”
6 december, 2018
Denna vecka gästas AI-podden av Baman Motivala, vice president på Salesforce. Baman Motivala börjar med att prata om mjukvaran Einstein, som är ett analysredskap för företag.
Avsnitt 25: “Vi vill bistå med att bygga upp AI-kompetens”
20 september, 2018
Swedbanks analyschef Nima Ghorbani avslöjar varför banken genom sitt AI-arbete vill bidra till samhället i stort.
Avsnitt 18: “AI-strategin måste komma från företagstoppen”
17 maj, 2018
Veckans gäst i AI-podden är Gilles Ermont, head of digital innovation på Capco. Han har nyligen, tillsammans med andra författare, skrivit en artikel om AI och organisationsdesign.
Avsnitt 17: “SEB bekämpar pengatvätt med data”
10 maj, 2018
Salla Franzén, SEB:s första chief data scientist berättar i podden om hur SEB använder sig av data för att förbättra kundkommunikationen samt bekämpa pengatvätt och detektering av bedrägeri.
Avsnitt 13: “AI kommer att ändra hur människor interagerar med sina digitala prylar”
12 april, 2018
Mike Curtis, vice president och director of engineering på Airbnb, berättar att deras AI-lösningar hjälper användarna att hitta lämpliga boenden bland tiotusentals alternativ.
Avsnitt 11: “Svårt att bli ett effektivt företag utan AI”
29 mars, 2018
Florian Westerdahl, CTO på Lindex, berättar bland annat om hur man förbereder sig inför utmaningen att använda AI inom retailbranschen.
Avsnitt 7: “AI-investeringen har vi hämtat hem på tre månader”
1 mars, 2018
Malin Nygren, Head of Global Customer Development & Analytics på SAS avslöjar detaljerna kring flygbolagets AI-investering.
Avsnitt 6: “Bekämpa spelrobotar med AI”
15 februari, 2018
I detta avsnitt berättar Jörgen Olofsson, CIO på Svenska Spel om en mer eller mindre Hollywood-lik historia, om hur Svenska Spel använt sig av AI för att kunna detektera spelrobotar, som har övertag mot andra mänskliga spelare, i sina forum.
Avsnitt 40: “Startup bolag måste sälja på AI-värdet och inte tekniken”
13 februari, 2019
Den sista gästen i AI-podden den här säsongen är ingen mindre än Martin Schmid, forskare på Deepmind och en av huvuduppfinnarna till Deepstack, ett AI-system som lyckats besegra professionella pokerspelare.
Avsnitt 39: “AI-system slår människan i poker”
27 december, 2018
Den sista gästen i AI-podden den här säsongen är ingen mindre än Martin Schmid, forskare på Deepmind och en av huvuduppfinnarna till Deepstack, ett AI-system som lyckats besegra professionella pokerspelare.
Avsnitt 38: “AI ersätter inte människor inom kreativitet”
20 december, 2018
Susanna Berg, Head of Automation på Telia, berättar i veckans avsnitt av AI-podden vad hon anser att AI kan göra och kommer kunna göra i framtiden, men även vilka uppgifter vi människor kommer att behöva jobba med fortfarande.
Avsnitt 37: “Med AI kommer vi ha dubbelt så mycket att göra”
13 december, 2018
Per Edoff, VP och chief digital officer på Fortum berättar om hur han ser på AI och dess roll att utföra mänskligt arbete. Han tror inte att AI kommer att ta våra jobb. Däremot kan det tvärtom bli ännu mer jobb.
Avsnitt 36: “Vi vill demokratisera AI”
6 december, 2018
Denna vecka gästas AI-podden av Baman Motivala, vice president på Salesforce. Baman Motivala börjar med att prata om mjukvaran Einstein, som är ett analysredskap för företag.
Avsnitt 34: “Det viktigaste är att säkerställa att datat är välbalanserat”
22 november, 2018
Beatrice Bengtsson från Sweco berättar om deras arbete med AI som redskap i diverse projekt.
Avsnitt 32: “AI kan i princip förutsäga idrottsprestationer”
8 november, 2018
Fredrik Ek, medgrundare av Considition berättar i avsnittet om varför han valt att starta ett hackathon baserat på e-sport och hur man blandat in AI i tävlingen.
Avsnitt 31: “Vi har ingen AI idag, men kanske år 2030”
1 november, 2018
Nikos Acuña, chief visionary på Sizmek diskuterar kreativitet och huruvida AI kan matcha mänsklig kreativitet, alternativt om det kan vara ett redskap till att utvidga den.
Avsnitt 30: “Så görs AI mer mänskligt”
25 oktober, 2018
I avsnittet delar Magnus Sahlgren, senior forskare på Rise AI samt FOI, med sig av sin expertis inom området natural language.
Avsnitt 29: “AI kommer göra oss mer mänskliga”
18 oktober, 2018
Mänskliga egenskaper som intuition och empati kommer att värderas högre framöver, spår Anna Felländer, senior rådgivare på Boston Consulting Group.
Avsnitt 26: “Utbilda din organisation inom grunderna för AI”
27 september, 2018
Chief decision scientist Cassie Kozyrkov berättar om sin resa på Google i att försöka hitta tillämpningar baserade på de senaste forskningsrönen inom AI och hur processerna går till.
Avsnitt 25: “Vi vill bistå med att bygga upp AI-kompetens”
20 september, 2018
Swedbanks analyschef Nima Ghorbani avslöjar varför banken genom sitt AI-arbete vill bidra till samhället i stort.
Avsnitt 24: “Framtidens radio är individanpassad”
13 september, 2018
Simon Gooch, head of innovation på Sveriges Radio berättar om spännande projekt på SR där man utnyttjar AI för att kunna personalisera utbudet av musik och radioprogram.
Avsnitt 23: “Ge inte upp för tidigt när det gäller forskning och utveckling”
6 september, 2018
Daniel Gillblad, head of Rise AI berättar om konstellationen och målen med RISE AI efter att akademin och industrin i Sverige insett det stora behovet av AI-kompetens.
Avsnitt 22: “Peter Eriksson gästar AI-podden”
30 augusti, 2018
Peter Eriksson berättar om de senaste AI-satsningarna som gjorts i Sverige och motiverar varför det är viktigt för Sverige att hänga med i utvecklingen och bidra inom AI-forskning och utveckling.
Avsnitt 21: “AI-system kan ta fel beslut när de tränas av människor”
23 augusti, 2018
Essy Dahlin, digital strategy advisor på Sogeti och Ather Gattami diskuterar bland annat AI och etik. Varför är etik ett så aktuellt ämne när det gäller AI?
Avsnitt 20: “Firmor bör utveckla egna unika AI-lösningar”
31 maj, 2018
Magnus Sundqvist, head of digital services på Synch Advokatbyrå diskuterar hur AI kan användas inom juridiken.
Avsnitt 19: “Ericsson satsar på transparent AI”
24 maj, 2018
Elena Fersman, Director Machine Intelligence and Automation Research på Ericsson, berättar hur de tillämpar maskininlärning för att optimera nätverken för bättre och snabbare trådlös kommunikation.
Avsnitt 17: “SEB bekämpar pengatvätt med data”
10 maj, 2018
Salla Franzén, SEB:s första chief data scientist berättar i podden om hur SEB använder sig av data för att förbättra kundkommunikationen samt bekämpa pengatvätt och detektering av bedrägeri.
Avsnitt 15: “AI ska kunna vinna Nobelpriset i medicin”
3 maj, 2018
Daniel Gillblad, forskningschef på RISE har en vision om att bygga AI som kan vinna Nobelpriset.
Avsnitt 14: “AI ser strukturer som läkare inte ser”
19 april, 2018
Max Gordon, läkare på Danderyds sjukhus och forskare på KI berättar om spännande tillämpningar av AI inom medicin och hälsa, som används till allt ifrån att identifiera frakturer i röntgen till att göra DNA-analys.
Avsnitt 12: “Partiskhet är den verkliga AI-faran”
5 april, 2018
Josefin Rosén, principal advisor analytics på SAS Institute. Hon berättar bland annat att AI utgör största delen av forskning och utveckling på SAS Institute, som motsvarar 8 miljarder kronor.
Avsnitt 10: “Så föddes IBM:s Watson”
22 mars, 2018
Mikael Haglund, CTO på IBM Sverige, berättar historien om hur IBM:s AI-system Watson kom till – där målet var att besegra amerikanska mästarna i Jeopardy – och hur det sedan utvecklades till IBM:s bas för AI-lösningar.
Avsnitt 9: “Mer exakta lagtolkningar med AI”
15 mars, 2018
Juristen Axel Tandberg, vd för Tandberg & Partners gästar AI-podden i ett samtal om hur AI kan påverka rättsväsendet. Tillsammans med AI-poddens Ather Gattami diskuterar han bland annat möjligheter för AI att påverka rättsväsendet, samt hjälpa jurister i sitt dagliga arbete.
Avsnitt 7: “AI-investeringen har vi hämtat hem på tre månader”
1 mars, 2018
Malin Nygren, Head of Global Customer Development & Analytics på SAS avslöjar detaljerna kring flygbolagets AI-investering.
Avsnitt 6: “Bekämpa spelrobotar med AI”
15 februari, 2018
I detta avsnitt berättar Jörgen Olofsson, CIO på Svenska Spel om en mer eller mindre Hollywood-lik historia, om hur Svenska Spel använt sig av AI för att kunna detektera spelrobotar, som har övertag mot andra mänskliga spelare, i sina forum.
Avsnitt 5: “AI är den nya elektriciteten”
12 februari, 2018
Mattias Fras, Group Head of Robotics Strategy & Innovation på Nordea berättar om bankernas satsning på virtuella assistenter, och i synnerhet Nordeas chatbot Nova, samt berättar om visionen att i framtiden kunna sköta ärenden som bostadslån med ett par klick.
Avsnitt 4: “Personliga avatarer ger bättre sjukdomsdiagnos”
8 februari, 2018
I detta avsnitt av AI-podden träffar Ather Gattami professor Thomas Schön, som reder ut begreppen AI, machine learning och deep learning, och förklarar hur de hänger samman.
Avsnitt 3: “Flygande bilar kan vara framtiden”
1 februari, 2018
I detta spännande avsnitt träffar vi Ubers kommunikationsansvarige Bodil Sidén. Vi får höra allt från Ubers inblandning i att utveckla självkörande bilar i samarbete med bland annat Volvo till framtiden med flygande bilar.
Avsnitt 2: “Har Alicia T rösträtt?”
25 januari, 2018
Fredrik Ring är Tietos officiella talesperson för frågor som berör AI. I detta spännande avsnitt berättar Fredrik Ring om de olika områden där Tieto jobbat och utvecklat AI, både för kunders räkning och internt.
Avsnitt 1: “Podden som ska lära dig allt om AI”
10 januari, 2018
Idag släpps det allra första avsnittet i AI-podden. Veckans gäst är Peter Dahlgren, vd för Nordnet, som blev vald till årets bank 2017 för stora satsningar inom AI med bland annat Robosave.
Avsnitt 41: “Viktigt med energieffektiva AI algoritmer”
21 februari, 2019
Den sista gästen i AI-podden den här säsongen är ingen mindre än Martin Schmid, forskare på Deepmind och en av huvuduppfinnarna till Deepstack, ett AI-system som lyckats besegra professionella pokerspelare.
Avsnitt 40: “Startup bolag måste sälja på AI-värdet och inte tekniken”
13 februari, 2019
Den sista gästen i AI-podden den här säsongen är ingen mindre än Martin Schmid, forskare på Deepmind och en av huvuduppfinnarna till Deepstack, ett AI-system som lyckats besegra professionella pokerspelare.
Avsnitt 39: “AI-system slår människan i poker”
27 december, 2018
Den sista gästen i AI-podden den här säsongen är ingen mindre än Martin Schmid, forskare på Deepmind och en av huvuduppfinnarna till Deepstack, ett AI-system som lyckats besegra professionella pokerspelare.
Avsnitt 38: “AI ersätter inte människor inom kreativitet”
20 december, 2018
Susanna Berg, Head of Automation på Telia, berättar i veckans avsnitt av AI-podden vad hon anser att AI kan göra och kommer kunna göra i framtiden, men även vilka uppgifter vi människor kommer att behöva jobba med fortfarande.
Avsnitt 37: “Med AI kommer vi ha dubbelt så mycket att göra”
13 december, 2018
Per Edoff, VP och chief digital officer på Fortum berättar om hur han ser på AI och dess roll att utföra mänskligt arbete. Han tror inte att AI kommer att ta våra jobb. Däremot kan det tvärtom bli ännu mer jobb.
Avsnitt 36: “Vi vill demokratisera AI”
6 december, 2018
Denna vecka gästas AI-podden av Baman Motivala, vice president på Salesforce. Baman Motivala börjar med att prata om mjukvaran Einstein, som är ett analysredskap för företag.
Avsnitt 35: “IFS använder AI för bättre människa-maskin interaktion”
29 november, 2018
AI-poddens Ather Gattami och Bas de Vos diskuterar användningen av AI för att förbättra människa-maskingränssnittet, som röststyrning, som är ett hett ämne idag.
Avsnitt 34: “Det viktigaste är att säkerställa att datat är välbalanserat”
22 november, 2018
Beatrice Bengtsson från Sweco berättar om deras arbete med AI som redskap i diverse projekt.
Avsnitt 33: “Så tillämpar Volvo AI”
15 november, 2018
Srikar Muppirisetty, Manager of Machine Learning & Analytics på Volvo berättar om deras arbete inom självkörande bilar och hur man tillämpar AI för att uppnå ändamålet med en bil som kan köra helt på egen hand.
Avsnitt 32: “AI kan i princip förutsäga idrottsprestationer”
8 november, 2018
Fredrik Ek, medgrundare av Considition berättar i avsnittet om varför han valt att starta ett hackathon baserat på e-sport och hur man blandat in AI i tävlingen.
Avsnitt 31: “Vi har ingen AI idag, men kanske år 2030”
1 november, 2018
Nikos Acuña, chief visionary på Sizmek diskuterar kreativitet och huruvida AI kan matcha mänsklig kreativitet, alternativt om det kan vara ett redskap till att utvidga den.
Avsnitt 30: “Så görs AI mer mänskligt”
25 oktober, 2018
I avsnittet delar Magnus Sahlgren, senior forskare på Rise AI samt FOI, med sig av sin expertis inom området natural language.
Avsnitt 29: “AI kommer göra oss mer mänskliga”
18 oktober, 2018
Mänskliga egenskaper som intuition och empati kommer att värderas högre framöver, spår Anna Felländer, senior rådgivare på Boston Consulting Group.
Avsnitt 28: “AI och 5G är centralt för Sony”
11 oktober, 2018
Lijo George, Business Lead of Artificial Intelligence på Sony berättar för AI-podden om Sonys arbete inom AI över de olika affärsområdena inom Sony och framförallt Sony Mobile där han jobbar.
Avsnitt 27: “Affären och datan är viktigast”
4 oktober, 2018
Olle Steffner, Director of IP Management på Billerud Korsnäs berättar om hur deras AI-resa började genom att tillsammans med ledningsgruppen definiera vad digitalisering är i bolagets bransch.
Avsnitt 26: “Utbilda din organisation inom grunderna för AI”
27 september, 2018
Chief decision scientist Cassie Kozyrkov berättar om sin resa på Google i att försöka hitta tillämpningar baserade på de senaste forskningsrönen inom AI och hur processerna går till.
Avsnitt 25: “Vi vill bistå med att bygga upp AI-kompetens”
20 september, 2018
Swedbanks analyschef Nima Ghorbani avslöjar varför banken genom sitt AI-arbete vill bidra till samhället i stort.
Avsnitt 24: “Framtidens radio är individanpassad”
13 september, 2018
Simon Gooch, head of innovation på Sveriges Radio berättar om spännande projekt på SR där man utnyttjar AI för att kunna personalisera utbudet av musik och radioprogram.
Avsnitt 23: “Ge inte upp för tidigt när det gäller forskning och utveckling”
6 september, 2018
Daniel Gillblad, head of Rise AI berättar om konstellationen och målen med RISE AI efter att akademin och industrin i Sverige insett det stora behovet av AI-kompetens.
Avsnitt 22: “Peter Eriksson gästar AI-podden”
30 augusti, 2018
Peter Eriksson berättar om de senaste AI-satsningarna som gjorts i Sverige och motiverar varför det är viktigt för Sverige att hänga med i utvecklingen och bidra inom AI-forskning och utveckling.
Avsnitt 21: “AI-system kan ta fel beslut när de tränas av människor”
23 augusti, 2018
Essy Dahlin, digital strategy advisor på Sogeti och Ather Gattami diskuterar bland annat AI och etik. Varför är etik ett så aktuellt ämne när det gäller AI?
Avsnitt 20: “Firmor bör utveckla egna unika AI-lösningar”
31 maj, 2018
Magnus Sundqvist, head of digital services på Synch Advokatbyrå diskuterar hur AI kan användas inom juridiken.
Avsnitt 19: “Ericsson satsar på transparent AI”
24 maj, 2018
Elena Fersman, Director Machine Intelligence and Automation Research på Ericsson, berättar hur de tillämpar maskininlärning för att optimera nätverken för bättre och snabbare trådlös kommunikation.
Avsnitt 18: “AI-strategin måste komma från företagstoppen”
17 maj, 2018
Veckans gäst i AI-podden är Gilles Ermont, head of digital innovation på Capco. Han har nyligen, tillsammans med andra författare, skrivit en artikel om AI och organisationsdesign.
Avsnitt 17: “SEB bekämpar pengatvätt med data”
10 maj, 2018
Salla Franzén, SEB:s första chief data scientist berättar i podden om hur SEB använder sig av data för att förbättra kundkommunikationen samt bekämpa pengatvätt och detektering av bedrägeri.
Avsnitt 16: “Vi kommer inte kunna skilja mellan människa och maskin om 25 år”
3 maj, 2018
Johan Toll, CTO för IP Soft Sverige gästar AI-podden och berättar om deras chat-bot Amelia som bland annat används av SEB och Nordnet.
Avsnitt 15: “AI ska kunna vinna Nobelpriset i medicin”
3 maj, 2018
Daniel Gillblad, forskningschef på RISE har en vision om att bygga AI som kan vinna Nobelpriset.
Avsnitt 14: “AI ser strukturer som läkare inte ser”
19 april, 2018
Max Gordon, läkare på Danderyds sjukhus och forskare på KI berättar om spännande tillämpningar av AI inom medicin och hälsa, som används till allt ifrån att identifiera frakturer i röntgen till att göra DNA-analys.
Avsnitt 13: “AI kommer att ändra hur människor interagerar med sina digitala prylar”
12 april, 2018
Mike Curtis, vice president och director of engineering på Airbnb, berättar att deras AI-lösningar hjälper användarna att hitta lämpliga boenden bland tiotusentals alternativ.
Avsnitt 12: “Partiskhet är den verkliga AI-faran”
5 april, 2018
Josefin Rosén, principal advisor analytics på SAS Institute. Hon berättar bland annat att AI utgör största delen av forskning och utveckling på SAS Institute, som motsvarar 8 miljarder kronor.
Avsnitt 11: “Svårt att bli ett effektivt företag utan AI”
29 mars, 2018
Florian Westerdahl, CTO på Lindex, berättar bland annat om hur man förbereder sig inför utmaningen att använda AI inom retailbranschen.
Avsnitt 10: “Så föddes IBM:s Watson”
22 mars, 2018
Mikael Haglund, CTO på IBM Sverige, berättar historien om hur IBM:s AI-system Watson kom till – där målet var att besegra amerikanska mästarna i Jeopardy – och hur det sedan utvecklades till IBM:s bas för AI-lösningar.
Avsnitt 9: “Mer exakta lagtolkningar med AI”
15 mars, 2018
Juristen Axel Tandberg, vd för Tandberg & Partners gästar AI-podden i ett samtal om hur AI kan påverka rättsväsendet. Tillsammans med AI-poddens Ather Gattami diskuterar han bland annat möjligheter för AI att påverka rättsväsendet, samt hjälpa jurister i sitt dagliga arbete.
Avsnitt 8: “Elektronikens framtid är talande prylar”
8 mars, 2018
Christian Källqvist, CIO Sweden, Schneider Electric berättar om Schneider Electrics vision och arbete om uppkopplade saker inom IoT (Internet of Things) där AI är en grundfunktion för att kunna prata med och styra prylarna – mer eller mindre så som i Star Trek.
Avsnitt 7: “AI-investeringen har vi hämtat hem på tre månader”
1 mars, 2018
Malin Nygren, Head of Global Customer Development & Analytics på SAS avslöjar detaljerna kring flygbolagets AI-investering.
Avsnitt 6: “Bekämpa spelrobotar med AI”
15 februari, 2018
I detta avsnitt berättar Jörgen Olofsson, CIO på Svenska Spel om en mer eller mindre Hollywood-lik historia, om hur Svenska Spel använt sig av AI för att kunna detektera spelrobotar, som har övertag mot andra mänskliga spelare, i sina forum.
Avsnitt 5: “AI är den nya elektriciteten”
12 februari, 2018
Mattias Fras, Group Head of Robotics Strategy & Innovation på Nordea berättar om bankernas satsning på virtuella assistenter, och i synnerhet Nordeas chatbot Nova, samt berättar om visionen att i framtiden kunna sköta ärenden som bostadslån med ett par klick.
Avsnitt 4: “Personliga avatarer ger bättre sjukdomsdiagnos”
8 februari, 2018
I detta avsnitt av AI-podden träffar Ather Gattami professor Thomas Schön, som reder ut begreppen AI, machine learning och deep learning, och förklarar hur de hänger samman.
Avsnitt 3: “Flygande bilar kan vara framtiden”
1 februari, 2018
I detta spännande avsnitt träffar vi Ubers kommunikationsansvarige Bodil Sidén. Vi får höra allt från Ubers inblandning i att utveckla självkörande bilar i samarbete med bland annat Volvo till framtiden med flygande bilar.
Avsnitt 2: “Har Alicia T rösträtt?”
25 januari, 2018
Fredrik Ring är Tietos officiella talesperson för frågor som berör AI. I detta spännande avsnitt berättar Fredrik Ring om de olika områden där Tieto jobbat och utvecklat AI, både för kunders räkning och internt.
Avsnitt 1: “Podden som ska lära dig allt om AI”
10 januari, 2018
Idag släpps det allra första avsnittet i AI-podden. Veckans gäst är Peter Dahlgren, vd för Nordnet, som blev vald till årets bank 2017 för stora satsningar inom AI med bland annat Robosave.
Avsnitt 31: “Vi har ingen AI idag, men kanske år 2030”
1 november, 2018
Nikos Acuña, chief visionary på Sizmek diskuterar kreativitet och huruvida AI kan matcha mänsklig kreativitet, alternativt om det kan vara ett redskap till att utvidga den.
Avsnitt 30: “Så görs AI mer mänskligt”
25 oktober, 2018
I avsnittet delar Magnus Sahlgren, senior forskare på Rise AI samt FOI, med sig av sin expertis inom området natural language.
Avsnitt 29: “AI kommer göra oss mer mänskliga”
18 oktober, 2018
Mänskliga egenskaper som intuition och empati kommer att värderas högre framöver, spår Anna Felländer, senior rådgivare på Boston Consulting Group.
Avsnitt 23: “Ge inte upp för tidigt när det gäller forskning och utveckling”
6 september, 2018
Daniel Gillblad, head of Rise AI berättar om konstellationen och målen med RISE AI efter att akademin och industrin i Sverige insett det stora behovet av AI-kompetens.
Avsnitt 15: “AI ska kunna vinna Nobelpriset i medicin”
3 maj, 2018
Daniel Gillblad, forskningschef på RISE har en vision om att bygga AI som kan vinna Nobelpriset.
Avsnitt 14: “AI ser strukturer som läkare inte ser”
19 april, 2018
Max Gordon, läkare på Danderyds sjukhus och forskare på KI berättar om spännande tillämpningar av AI inom medicin och hälsa, som används till allt ifrån att identifiera frakturer i röntgen till att göra DNA-analys.
Avsnitt 4: “Personliga avatarer ger bättre sjukdomsdiagnos”
8 februari, 2018
I detta avsnitt av AI-podden träffar Ather Gattami professor Thomas Schön, som reder ut begreppen AI, machine learning och deep learning, och förklarar hur de hänger samman.
Soundcloud
Spotify